E40 en E314 krijgen nieuwe spits- en weefstroken

Om de structurele files aan te pakken tussen Brussel en Leuven voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) van 27 mei tot 31 augustus ingrijpende werken uit op de E40 en de E314. Tegelijk met de aanleg van weefstroken wordt op de E314 ook onderhoud uitgevoerd in de beide rijrichtingen. Op 31 augustus wordt de aangepaste infrastructuur op de E40 en de E314 in dienst genomen.

Een spitsstrook is een rijstrook die enkel tijdens de spitsuren wordt opengesteld. De spitsstrook op de E40 zal enkel tijdens de avondspits opengesteld worden. Een dynamisch bord boven de spitsstrook signaleert wanneer ze gebruikt mag worden en wanneer niet. Een weefstrook is een verlenging van een invoegstrook tot aan de volgende afrit van een snelweg. Over deze weefstroken kan het verkeer vanaf de oprit meteen doorrijden naar de volgende afrit, zonder te hoeven in- of uitvoegen.

De E40 versmalt nu net voorbij de afrit Sterrebeek, in de rijrichting van Luik, van vier naar drie rijstroken. Die rechterrijstrook wordt doorgetrokken en wordt zo een spitsstrook van 7 km tot in Heverlee. De E314 heeft momenteel korte op- en afritten. De nieuwe weefstroken maken in- en uitvoegen veel gemakkelijker voor automobilisten die de snelweg alleen maar gebruiken van de oprit tot de volgende afrit. De E314 krijgt gelijklopend over de hele breedte een nieuwe toplaag en onderlaag in asfalt. Enkele onderbruggen krijgen ook een onderhoud.

Van 27 mei tot eind juni wordt er op de E40 gewerkt, en van eind juni tot eind augustus op de E314. Van 1 juli tot en met 31 augustus 2013 werkt het Agentschap Wegen en Verkeer ook op het viaduct van de E40 in Kraainem in de rijrichting van Leuven.