FBI tast in het duister over dader(s) en motief

In Amerika heeft de FBI het onderzoek naar de bomexplosies in Boston naar zich toe getrokken. Over wie de aanslagen pleegde en waarom, blijft het voorlopig speculeren. Getuigen zagen vlak voor de ontploffing een verdachte man met een rugzak aan de meet rondhangen. De bommen zouden zijn gemaakt met snelkookpannen en spijkers.

Verschillende Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben de grote middelen ingezet om de dader(s) van de bomaanslagen in Boston te vinden. De autoriteiten blijven evenwel benadrukken dat op dit moment nog geen zekerheid bestaat over hun identiteit en motief.

In een eerste reactie kort na middernacht beloofde president Obama dat de federale regering er alles aan zal doen om het onderzoek naar de dader(s) en hun motieven te ondersteunen. Het woord "terrorisme" nam hij niet in de mond.

FBI-verantwoordelijke Richard DesLauriers omschreef het onderzoek wel als een "mogelijk terreuronderzoek". Volgens een andere FBI-bron hebben de rechercheurs "een aantal duidelijke aanknopingspunten". Ook het forensische onderzoek zou goed opschieten. Tegelijk worden veel getuigen ondervraagd.

Nog volgens het FBI bestonden de bommen uit snelkookpannen met spijkers. Die zouden verstopt geweest zijn in zwarte tassen die waren volgepropt met spijkers en metaalscherven. De politie ontkent eerdere mediaberichten dat er nog explosieven ontdekt zouden zijn. Het zou gaan om verdachte pakketten die nadien onschadelijk bleken.

AP2013

"Een donkere of zwarte man"

De onderzoekers hebben de politie opgedragen uit te kijken naar "een donkere of zwarte man" die mogelijk met een buitenlands accent spreekt. Getuigen zagen de man met een zwarte rugzak en sweatshirt aan de meet rondhangen minuten voor de bommen ontploften. Hij zou zich een toegang hebben willen verschaffen tot een verboden zone.

De politie bewaakt ook een Saudische man die met een wonde aan het been in het ziekenhuis ligt. De onderzoekers kunnen echter niet bevestigen dat hij iets met de aanslagen te maken heeft. Hij is voorlopig niet aangehouden. 

De Pakistaanse tak van de taliban heeft al elke betrokkenheid ontkend. "We juichen elke aanval tegen de VS en hun bondgenoten toe, maar hebben met deze aanslag niets te maken", liet een woordvoerder weten.

Patriot's Day

Verschillende Amerikaanse staten herdenken jaarlijks op de 3e maandag van april het begin van de onafhankelijkheidsoorlog. Deze dag staat bekend als Patriot's Day. Ook in Boston werd die dag gisteren gevierd. Mogelijk hebben radicale tegenstanders van de federale overheid deze symbolische datum uitgekozen om met geweld hun afkeer voor het federale niveau te uiten. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze piste klopt. 

In de recente Amerikaanse geschiedenis was april ook al meermaals een maand met bloederige aanslagen. Op 19 april 1995 was er de explosie in Oklahoma. De tragedie in Columbine vond plaats op 20 april 1999. Het drama van Virginia Tech gebeurde op 16 april 2007.

Die laatste twee schietpartijen vonden eveneens plaats op Patriot's Day en waren specifiek tegen de open en vrije maatschappij gericht.

"If you see something, say something"

In Revere, een buitenwijk van Boston, heeft de politie intussen een flat doorzocht. Onderzoekers bevestigden enkel dat er een huiszoekingsbevel is uitgevaardigd in verband met het onderzoek naar de explosies. Verdere details werden niet vrijgegeven. Over de eigenaar(s) van de flat is voorlopig niks geweten. 

In verschillende grote steden in de VS zijn verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen. In New York zijn crisisteams in de hele stad op pad. Hotels en andere grote gebouwen worden nauwlettend in de gaten gehouden. Ook in Los Angeles, San Francisco, Miami en in de hoofdstad Washington DC roept de politie inwoners op waakzaam te zijn. "If you see something, say something", luidt het devies.

AP2013