Hilary Mantel kan literatuurgeschiedenis schrijven

De Britse schrijfsters Hilary Mantel en Zadie Smith zijn genomineerd voor de Women's Prize For Fiction 2013. De prijs is de enige literatuurprijs voor vrouwelijke auteurs in Groot-Brittannië.

De Women's Prize For Fiction wordt dit jaar voor de 18e keer uitgereikt in Groot-Brittannië. De voorbije jaren sprak men van de Orange Prize For Fiction, maar Orange haakte dit jaar af als sponsor. De prijs is goed voor 35.000 euro.

Als Hilary Mantel (foto) de prijs voor het eerst in haar carrière wint, zorgt ze voor een unicum. Nooit eerder won een auteur de drie belangrijkste literatuurprijzen in Groot-Brittannië. Ze won eerder de Man Booker Prize en de Costa Book of the Year met haar roman "Bring up the bodies".

Zadie Smith en Barbara Kingsolver kunnen met respectievelijk "NW" en "Flight behaviour" de Women's Prize voor de tweede keer in hun carrière winnen. De andere genomineerden op de shortlist zijn Kate Atkinson, Maria Semple en A.M. Homes. De winnaar wordt op 5 juni bekendgemaakt.