Man met cowboyhoed is de held van Boston

Op verschillende foto's en filmpjes duikt steeds opnieuw een man met cowboyhoed op die zo goed en zo kwaad als hij kan gewonden tracht te helpen. Die man, Carlos Arredondo, wordt online met lof overladen voor zijn heldhaftigheid. Temeer omdat hij zelf in zijn leven veel tegenslagen heeft gekend.
2013 AP

Arrendondo, met zijn cowboyhoed en laarzen makkelijk te herkennen, is tegen wil en dank een van de gezichten van het drama in Boston geworden. Meteen na de explosies rende hij naar de plaats des onheils om dranghekken weg te duwen om zo de hulp voor de gewonde slachtoffers te vergemakkelijken. Korte tijd later ontfermt hij zich over een man die zwaargewond is geraakt aan zijn beide benen. Net dat beeld is de wereld rondgegaan.

Het toeval wil dat een drama uit zijn persoonlijk leven de aanleiding was om aanwezig te zijn in Boston. In 2004 kwam zijn zoon Alexander om tijdens de oorlog in Irak en een ex-militair zou de marathon van Boston lopen om zijn eer te bewijzen aan de omgekomen korporaal.

Na de dood van zijn zoon zette Arredondo, geboren en getogen in Costa Rica,  zich over het hele land in als vredesactivist. In 2006 verkreeg hij de Amerikaanse nationaliteit. Maar het noodlot bleef hem achtervolgen. Twee jaar geleden stapte zijn enige overgebleven zoon Brian uit het leven, omdat hij de dood van zijn broer nooit heeft kunnen verwerken. Carlos liet daarom recent zijn naam legaal wijzigen in Alexander Brian Arrendondo.

Zijn hulpvaardigheid in Boston en de dramatische gebeurtenissen in zijn privé-leven maken van hem een nationale held. "Carlos Arredondo is een held die we allemaal kunnen gebruiken", luidt een reactie op Twitter. Nog iemand anders had het over een "heldhaftige vredesactivist en een "all American hero".

"Hij moet nooit meer zelf een drankje betalen"

Intussen is er ook meer informatie bekend over het slachtoffer op de foto. De jongen, die Jeff heet, verblijft op dit moment in het Boston Medical Center. "Hij wordt geopereerd aan zijn benen", laat zijn vader weten in een bericht op Facebook. "Ik kan niet geloven wat mensen elkaar kunnen aandoen. Op momenten als deze verlies ik het geloof in mijn land."

Ook een vriend van Jeff heeft zich gemeld. Hij zegt dat de toestand van de jongeman stabiel is. Over Carlos Arrendondo heeft hij het volgende te zeggen: "Nooit, maar dan ook nooit zou hij in deze stad nog zelf een drankje moeten betalen."