Musharraf mag dan toch geen kandidaat zijn

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf mag dan toch niet deelnemen aan de parlementsverkiezingen volgende maand in zijn land. Een hof van beroep heeft zijn kandidatuur in het noordelijke district Chitral verworpen.

Musharraf was van 1999 tot 2007 aan de macht in Pakistan. Vorige maand keerde hij na een zelfgekozen ballingschap van vier jaar terug naar zijn land, met de bedoeling om een zetel in het parlement te halen bij de verkiezingen van 11 mei.

Hij diende zijn kandidatuur in bij vier districten, maar alleen in het kleine noordelijke district Chitral werd die aanvaard. Zijn tegenstanders waren het daar niet mee eens en brachten de zaak voor het hof van beroep van Peshawar. Die heeft de kandidatuur van Musharraf verworpen. De advocaat van Musharraf wil de zaak nu aanvechten voor het Hooggerechtshof.

De 69-jarige Musharraf is niet onbesproken in zijn land. Zo wordt hij vervolgd voor de moord op een stammenleider en voor het ontslaan van de hele top van de Pakistaanse justitie. Hij zou ook te weinig gedaan hebben om de moord op Benazir Bhutto te verhinderen.