Nic Balthazar krijgt Someone to Watch Award in VS

Regisseur Nic Balthazar heeft tijdens het Cleveland International Film Festival (in de Amerikaanse staat Ohio) de Someone to Watch Award gekregen. Met die prijs bekroont het festival al sinds 2003 "een of meerdere filmmakers die als rijzende sterren in de filmwereld gezien worden", aldus het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). "Ben X" en "Tot Altijd" van Nic Balthazar werden op het festival ook vertoond.

"Het is een grote eer en bovendien ook wel grappig dat het festival als het ware mijn hele oeuvre toont", aldus Balthazar in een reactie. "Maar het komt wel op het goede moment. De reacties op "Tot altijd" zijn ook verrassend positief en sterk. Na Palm Springs waren we toch wel benieuwd hoe men hier in de Midwest zou reageren op een heikel thema als euthanasie. Maar het is echt overweldigend hoe de film hier ontvangen wordt. Dit verhaal naar het buitenland brengen was echt een van onze doelen."

Balthazars debuut "Ben X" werd in 2008 in Cleveland vertoond. "De film blijkt hier nog altijd heel wat fans te hebben", zegt Balthazar. "In Ohio maakte een jong theatergezelschap een voorstelling van het stuk dat aan de basis lag van de film."

"Tot altijd" wordt vanaf deze week via dvd en pay-per-view verdeeld in de VS.