Overheid stelt leverancier stemcomputers in gebreke

De Vlaamse overheid stelt Smartmatic, de leveranciers van de stemcomputers, in gebreke. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar waren er heel wat problemen met het digitale stemsysteem van het bedrijf. Die gebreken moeten opgelost zijn tegen de verkiezingen van 2014.

Het agentschap Binnenlands Bestuur ontving op de verkiezingsdag vorig jaar in totaal 1.767 oproepen voor problemen met de nieuwe stemcomputers. In verschillende stembureaus stonden daardoor ellenlange wachtrijen. In enkele bureaus kon zelfs helemaal niet gestemd worden.

De Vlaamse overheid stelt nu de leverancier van de toestellen die toen werden gebruikt, Smartmatic, in gebreke. 16,5 procent van de factuur voor de technische ondersteuning die aan het bedrijf moet worden uitbetaald, wordt ingehouden. De overheid eist dat het stemsysteem wordt verbeterd tegen de verkiezingen van volgend jaar. Een terugkeer naar kiezen met potlood en papier is niet aan de orde.