Tickets doorverkopen met winst mag niet meer

Tickets voor concerten, voetbalmatchen en andere evenementen mogen binnenkort niet langer met winst doorverkocht worden. Dat heeft de bevoegde Kamercommissie beslist. De initiatiefnemers willen zo woekerprijzen tegengaan.

De verkopers zullen alleen de oorspronkelijke prijs en wat administratiekosten mogen aanrekenen. Ook tickets aanbieden voor de officiële verkoop begint, zal niet meer gaan. Zelfs de doorverkoop van gratis gekregen of gewonnen tickets met winst wordt verboden.

"We zagen dat tickets tot 6 of 7 keer duurder verkocht werden en dat alleen omdat een paar slimmeriken alle beschikbare tickets opkochten, die dan achterhielden tot iedereen ongeveer gek werd en ze dan aan een woekerprijs op de markt gooiden", zegt Willem-Frederik Schiltz (Open VLD, kleine foto), een van de initiatiefnemers.

Het wetsvoorstel bepaalt dat er geen professionele doorverkoop van tickets meer mogelijk mag zijn. Alleen mensen die een ticket over hebben omdat ze ziek zijn of omdat ze niet kunnen gaan, mogen dat ticket doorverkopen. Maar het mag dus niet de bedoeling zijn om daar een winstgevende activiteit van te maken.

Gedupeerde kopers zullen de meerkosten kunnen terugvorderen. Gaat de verkoper daar niet op in, dan dreigen geldboetes van 250 tot 10.000 euro. De controle is voor de FOD Economie. Het wetsvoorstel moet nog gestemd worden in de Kamer. Schiltz en zijn collega's maken zich sterk dat de wet nog voor de zomer -en dus het festivalseizoen- van kracht zal zijn.