Uitbraak vogelgriepvirus kost China 1,2 miljard euro

De uitbraak van het vogelgriepvirus heeft de Chinese pluimveesector al 1,2 miljard euro gekost. Het virus dook 2 weken geleden opnieuw op. Het dodental is intussen opgelopen op tot 14.
AP2013

“De prijs van kippenvlees is enorm gezakt”, vertelt Liu van New Hope, een van China’s grootste landbouwbedrijven. “De meer dan honderd miljoen kippenboeren in China zullen daardoor enorme verliezen lijden.” Tot twee weken geleden ging een kilo kip nog voor zestien yuan over de toonbank, zo’n kleine twee euro. Intussen zou die prijs gedaald zijn tot vier yuan. De officiële instanties nuanceren dat cijfer en spreken over een prijsdaling van slechts 1,5 procent.

Hoe dan ook liet de regering al duizenden kippen afmaken en ook de vogelmarkten in Shanghai en Peking blijven tot nader order gesloten. Zo wordt getracht de epidemie de kop in te drukken en een antwoord te bieden op de groeiende onrust over het zogenaamde H7N9-virus. China is na de Verenigde Staten de tweede grootste producent ter wereld van kippenvlees, maar de sector wordt geteisterd door schandalen.

Dodental loopt op tot 14

Intussen eiste het griepvirus een nieuw slachtoffer en raakten er nog drie personen besmet. Het brengt het totaalcijfer volgens het Chinese persbureau Xinhua op 14 doden en 63 besmettingen. Dagelijks worden nog nieuwe besmettingen gemeld.

De vrees voor een grootschalige uitbraak van een nieuw virus in China is groot. De dodelijke gevolgen van het SARS-virus uit 2003 zijn nog niet vergeten. De regering beloofde daarom transparantie in de berichtgeving over nieuwe epidemieën. De nieuwste variant van het vogelgriepvirus zou niet van mens op mens overdraagbaar zijn.