Vijf procent paardenvlees in rundvleesproducten

Testen hebben uitgewezen dat vijf procent van de rundvleesproducten op de Europese markt sporen van paardenvlees bevatten. Dat meldt de Europese Commissie. In België waren alle testen negatief.

Na het ontdekken van de aanwezigheid van paardenvlees in verschillende bereide maaltijden zoals lasagna, heeft de Europese Commissie de opdracht gegeven uitgebreide testen uit te voeren in de verschillende lidstaten

Uit de resultaten blijkt nu dat in vijf procent van de testen het DNA van paarden is gevonden in producten met rundvlees. Koplopers zijn Frankrijk en Griekenland waar respectievelijk 13 en 12,5 procent van de testen positief zijn. In Frankrijk werden 353 testen uitgevoerd, in Griekenland 288. In ons land werden 106 testen uitgevoerd, en die waren allemaal negatief.

Naast het zoeken van paardenvlees in rundvleesproducten werd er in een andere reeks testen ook gezocht naar de aanwezigheid van het mogelijk schadelijke dierengeneesmiddel phenylbutazone. Dat is een niet-hormonale ontstekingsremmer die gebruikt wordt voor sportpaarden. Hier waren 0,50 procent van de gevallen positief. In België waren de resultaten gunstig.

Volgens Europees commissaris voor Gezondheid Tonio Borg bevestigen de resultaten van de testen dat er geen probleem is voor de volksgezondheid, maar dat de hele affaire wijst op fraude in de voedselsector. Hij belooft dat de commissie voorstellen zal doen om de controles in de verschillende schakels van de voedselketen te  verstrengen.