Zes mensen opgepakt tijdens antiterreuractie

De politie en het gerecht hebben vandaag minstens 48 huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel en Charleroi. De actie kadert in het onderzoek naar Belgen die naar Syrië reizen om deel te nemen aan de burgeroorlog. Onder anderen Fouad Belkacem is opgepakt. De leider van het opgedoekte Sharia4Belgium zou betrokken zijn bij het ronselen van jongeren. Hij is intussen aangehouden.

Het federaal parket heeft onder leiding van een onderzoeksrechter een grote antiterreuractie uitgevoerd. Er werden 48 huiszoekingen gedaan en 6 mensen zijn opgepakt. Er werden computers, gsm's en geld in beslag genomen, wapens of explosieven werden niet gevonden.

32 huiszoekingen vonden plaats in de provincie Antwerpen, met als zwaartepunt de stad Antwerpen. Daarnaast waren er ook huiszoekingen in Mechelen, Borsbeek, Turnhout, Kapellen, Boom en Beerse. 15 huiszoekingen vonden plaats in Brussel en Vlaams-Brabant. Daar lag het zwaartepunt in Vilvoorde, maar ook in Laken, Schaarbeek, Jette en Zaventem werden huizen doorzocht. Tot slot was er ook in Charleroi nog een huiszoeking.

Belkacem aangehouden

Het antiterreuronderzoek spitst zich toe op moslimextremisten en aanhangers van het opgedoekte Sharia4Belgium die de voorbij maanden jonge Vlaamse moslims ertoe zouden hebben aangezet om in Syrië te gaan vechten.

"Het onderzoek zou al een hele tijd aan de gang zijn en zou dus eigenlijk los staan van de nieuwsberichten van de voorbije weken over de Belgische Syriëstrijders", meldt Caroline Van den Berghe. Het parket heeft dat intussen bevestigd.

Fouad Belkacem, de voormalige leider van Sharia4Belgium, is vanochtend opgepakt in zijn huis in Boom. Belkacem zit nog een deel van zijn gevangenisstraf uit met een enkelband. Intussen is hij voorgeleid en aangehouden.

Ook een jongeman uit Vilvoorde die in het ziekenhuis lag, is opgepakt. Dat bevestigt zijn advocaat. Hij keerde gewond terug uit het grensgebied tussen Turkije en Syrië.