2 vrouwen en 3 mannen doen gooi naar Gentse rectorschap

5 professoren hebben zich kandidaat gesteld om de nieuwe rector van de universiteit van Gent te worden. De verkiezing vindt bij geheime stemming plaats op 6 mei. Het is de eerste keer dat een nieuwe rector wordt gekozen sinds de kiesprocedure grondig werd gewijzigd.

De professoren Anne De Paepe, Freddy Mortier, Luc Taerwe, Guido Van Huylenbroek en Lieva Van Langenhove hebben hun kandidatuur ingediend om eind dit jaar Paul Van Cauwenberghe op te volgen als rector van de Universiteit Gent.

Op Van Langenhove na, dingen alle kandidaat-rectoren ook naar de post van vicerector. De huidige vicerector Luc Moens heeft immers te kennen gegeven dat hij zichzelf niet wil opvolgen. Ook de professoren Herwig Bruneel en Derrick Gosselin stellen zich kandidaat voor deze functie.

Genderevenwicht

Dit jaar doen flink wat meer professoren mee met de verkiezing. De vorige keer was er naast Van Cauwenberghe slechts 1 andere kandidaat. Sindsdien is de kiesprocedure echter grondig gewijzigd. Nu moeten ook vrouwen worden voorgedragen om een genderevenwicht te bekomen.

Op 6 mei houdt het kiescollege een geheime stemming. Op 8 mei worden de verkozen rector en vicerector voorgedragen aan de raad van bestuur. De nieuwe mandaten gaan van start op 1 oktober 2013 en eindigen op 30 september 2017.