"Ambassadeur Gutman wordt nu niet protocollair ontvangen"

Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement, zal de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman vanmiddag niet protocollair ontvangen. Dat heeft hij gezegd in "Villa politica". "Hij is hartelijk welkom, maar ik ga hem niet begroeten, hij wordt ontvangen als elke andere bezoeker." Gutman werd uitgenodigd door parlementslid Ivan Sabbe van Lijst Dedecker.

"Sinds ik voorzitter ben, heb ik nog nooit zoveel ambassadeurs ontvangen", zegt Peumans. "Maar mijnheer Gutman - en diegene die hem ontvangt- weten dat het woensdagnamiddag plenaire vergadering is en al die tijd heb ik op dat moment nog nooit een ambassadeur ontvangen." 

"Ik heb al alle mogelijke ambassadeurs ontvangen. Als er een verzoek komt van de ambassadeur, wordt hij met open armen ontvangen. Dit is een privé-initiatief van een volksvertegenwoordiger. Was dit keurig afgesproken, dan was de ambassadeur met de nodige égards ontvangen, maar niet op woensdagnamiddag."

"U maakt er een diplomatiek relletje van", pareerde Peumans de vraag van Linda De Win. "Als de media zich daar willen op gooien, gooien ze zich erop. Ik heb een antwoord klaar. Dit heeft niets met mijn persoon te maken. De voorzitter van het parlement ontvangt hier alle mogelijke delegaties. Als de Amerikaanse ambassadeur op bezoek wil komen, hoeft hij maar te bellen. De uitnodiging van Sabbe is een miskenning van het voorzitterschap en van het parlement."

"Er vertrekt nu een brief naar de ambassadeur. Wij voelen ons niet verantwoordelijk voor wat er vandaag gebeurd is en nodigen u formeel uit om een bezoek te brengen aan ons parlement en daarmee is het incident gesloten", besloot Peumans het gesprek.

Op de vraag of Ivan Sabbe hiermee wilde scoren, zei Peumans nog: "Dat moet u aan mijnheer Sabbe vragen, ik veronderstel van wel en ik denk nog veel meer, maar dat ga ik niet voor de camera's zeggen."

Gutman: "Ik kan altijd met mijnheer Peumans praten"

"Toen de uitnodiging kwam, realiseerde ik me dat ik nog nooit in het Vlaams Parlement geweest was", zegt ambassadeur Gutman (foto in tekst). "Ik ken het werk van het parlement wel en het is ook een fantastisch gebouw."

Ivan Sabbe nodigde Gutman naar eigen zeggen uit omdat hij via zakelijke activiteiten in contact komt met de Amerikaanse ambassade en gehoord had dat de ambassadeur het Vlaams Parlement nog nooit bezocht had.

"Ik ben hier niet om me met de politiek te bemoeien", reageert Gutman op het relletje. "Ik ben een bruggenbouwer, ik ontmoet iedereen. Mijnheer Peumans is nu druk bezig en ik praat genoeg met alle Belgische politici. Ik kan met mijnheer Peumans praten wanneer dat nodig is. Dit was een mooie kans om het gebouw te zien en om het parlement in werking te zien."

"Ik denk dat het belangrijk is dat de vriendschap tussen de VS en Vlaanderen naar voren gebracht wordt", zegt Sabbe. "Dat is de essentie. De voorzitter heb ik voldoende op voorhand verwittigd. De rest is zijn beslissing, niet de mijne. We zijn hier om de Vlaams-Amerikaanse betrekkingen zo goed en zo positief mogelijk in de verf te zetten."

"Dit is geen negatief verhaal", benadrukt Gutman. "Dit was een kans om de zitting te kunnen volgen. Ik wist niet dat mijnheer Peumans zich hier ongemakkelijk bij voelde."