"Geen nieuw krediet zonder regeling oude schulden"

Wie de afbetaling van bestaande consumentenkredieten niet afdoende heeft geregeld, zal voortaan niet langer nieuwe kredieten kunnen aangaan. Dat heeft minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte (SP.A) in de Senaatscommissie Financiën gezegd. Hij wil de wet in die zin aanpassen om de problematiek van overmatige schuldenlast aan te pakken.

Zolang een consument niet in regel is met de afbetaling van reeds aangegane kredieten, zal zij of hij in de toekomst geen nieuw consumentenkrediet kunnen opnemen. Dat heeft minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte vandaag aangekondigd in de Senaatscommissie Financiën en Economische Aangelegenheden.

Hij antwoordde daarmee op een vraag om uitleg van partijgenoot Bert Anciaux. Die had erop gewezen dat het aantal Belgen dat er niet in slaagt schulden af te betalen tot een recordhoogte is gestegen. De totale achterstallige schuld is opgelopen tot 2,7 miljard euro. Het aantal probleemcontracten staat vandaag op 482.620.

1 op 6 reclames overtreedt de wet

De problematiek van overmatige schuldenlast blijft groeien ondanks de betere consumentenbescherming. Recent is gebleken dat 1 op de 6 reclames voor leningen de wet op het consumentenkrediet overtreedt. Veel reclames verzwijgen bijvoorbeeld de totale kosten van de lening.

Minister Vande Lanotte wil de wet op het consumentenkrediet daarom aanpassen zodat nieuwe kredieten pas kunnen als oude zijn afgehandeld.