“Niet zeker dat Sharia4Belgium een terroristische organisatie is”

Voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten Jos Vander Velpen vreest dat de grootschalige razzia van gisteren niet per se de juiste oplossing is in de strijd tegen terrorisme. Onder meer Fouad Belkacem werd daarbij gearresteerd.

Naast de voorzitter van het ontbonden Sharia4Belgium werden bij de grootscheepse actie van het federaal parket nog vijf andere personen opgepakt. Belkacem en drie anderen blijven door de onderzoeksrechter in Antwerpen aangehouden. Zij zullen naar alle waarschijnlijkheid vrijdag voor de raadkamer verschijnen. Die zal zich dan moeten uitspreken over hun verdere aanhouding.

“Ik acht het goed mogelijk dat ze Belkacem in de cel gaan houden”, zei Jos Vander Velpen vandaag in "De ochtend". “Dat kan door een nieuwe wet die sinds 18 maart van toepassing is. Daardoor kunnen nu ook mensen worden aangehouden die anderen er toe aanzetten om terroristische aanslagen te plegen.” Anderzijds is het volgens Vander Velpen niet zeker of Sharia4Belgium nu wel een terroristische organisatie is. "Dat zal nog moeten blijken in rechtbank. Het blijft moeilijk om aan te tonen wat een terroristische groep juist inhoudt."

Manifestatie

Ook blijft het volgens de voorzitter van de Liga voor Mensenrechten maar de vraag of de inzet van strafrecht wel succesvol zal zijn in de strijd tegen het terrorisme. “Radicalisering is een sluipend proces dat zich afspeelt over jaren. Een meer veelzijdige oplossing is nodig. Een manifestatie tegen het ronselen van mensen om naar Syrië te gaan zou misschien al effectiever zijn dan een razzia zoals die van gisteren.”

Gisteren reageerde ook al de advocaat van Belkacem verontwaardigd op de aanhouding van zijn cliënt. Hij is boos over de manier waarop de media aanwezig waren bij de arrestatie en wil klacht indienen wegens de behandeling die Belkacem kreeg. De burgemeesters van Vilvoorde, Mechelen en Antwerpen reageerden dan weer enthousiast op de actie.