"Nucleaire installaties moeten veiliger zijn"

De nucleaire installaties in ons land, zoals Belgoprocess in Dessel, moeten veiliger worden gemaakt. Er kunnen problemen optreden bij aardbevingen, een grote brand of zwaar stormweer. Dat blijkt uit een rapport van het FANC, het Agentschap voor Nucleaire Controle, dat in De Standaard staat.

Na de ramp in het Japanse Fukushima werden de kerncentrales van Doel en Tihange aan een stresstest onderworpen om te controleren hoe veilig de installaties wel zijn. Daarna was het de beurt aan de andere nucleaire installaties, zoals het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, Belgoprocess in Dessel en IRE in Fleurus.

Het FANC heeft een heel aantal verbeterpunten voor de installaties in geval van een ramp. Bij de bouw van de meeste gebouwen is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met de aardbevingen, tornado's of een grote brand. Zo is er geen veiligheidsperimeter in acht genomen tussen de gebouwen en eventuele bossen rond de gebouwen.

De gebouwen zijn wel bestand tegen sommige aardbevingen, maar er is nog veel onduidelijkheid daarover. Het FANC vraagt bijkomende controles zodat duidelijk wordt hoe groot het risico is op een brand na een aardbeving. Het FANC wil ook dat er strengere normen komen voor de beveiliging tegen blikseminslagen. Als dan de elektriciteit zou uitvallen, bestaat het risico op een radioactieve besmetting in de gebouwen.

Het FANC geeft de installaties de opdracht om samen met de brandweer en de Civiele Bescherming een strategie op te stellen voor noodgevallen en rampen.

Groen-Kamerlid Kristof Calvo vindt dat het FANC een duidelijk oranje licht geeft aan de nucleaire installaties. "Het FANC-rapport is duidelijk. Het zegt dat er problemen en risico's zijn bij aardbevingen, brand, stroomuitval. Het rapport is ook heel erg kritisch als het gaat over de duurzaamheid, de sterkte van de noodplanning. Stuk voor stuk toch belangrijke punten waar dringend werk van moet worden gemaakt", zegt Calvo op Radio 1.