"Voorwaarden van Facebook in strijd met Europees recht"

De gebruikersvoorwaarde van Facebook die stelt dat alle juridische claims tegen de sociaalnetwerksite onderworpen zijn aan de wetten van de Amerikaanse staat Californië, is in strijd met het Europees recht. Dat antwoordde Europees commissaris voor Justitie Viviane Reding op een vraag van Mark Demesmaeker (N-VA).

Europees parlementslid Viviane Reding (foto in tekst) was sceptisch over de "verklaring van rechten en verantwoordelijkheden" en de bijbehorende juridische verbintenissen waar elke nieuwe Facebookgebruiker zich akkoord mee moet verklaren.

Volgens Demesmaeker kan Facebook het niet maken de consument te verplichten exclusieve jurisdictie te verlenen aan het gerecht in het Californische Santa Clara County, vlak bij het hoofdkwartier van Facebook.

Reding volgt Demesmaeker in zijn redenering. Elke Europeaan heeft de keuze een vordering in te stellen voor het gerecht van zijn woonplaats. Ook rechtbanken in andere lidstaten kunnen zich bevoegd verklaren, luidt het. Ze zegt bovendien dat de beperkte aansprakelijkheid van Facebook, die in de rechten en verantwoordelijkheden begrensd wordt tot 100 dollar, oneerlijk is.

Demesmaeker roept Facebook op zijn beleid zo snel als mogelijk aan te passen. "Facebook is een prachtig sociaal medium waarvan ook ik graag gebruik maak. Maar het getuigt van weinig eer de Europese regels, die ervoor zorgen dat consumenten met gelijke wapens kunnen strijden in geval van onenigheid, aan de kant te schuiven."

AP2012