"Win for life"-biljet als je niet te snel rijdt

Bestuurders die zich in Brussel keurig aan de snelheidslimieten houden, kunnen een "Win for life"-biljet van de Nationale Loterij krijgen. Dat is een van de aspecten van de "positieve" verkeerscampagne "Respect 30 & 50" voor de hoofdstad van de Brusselse staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen).

"Op basis van de cijfers van de politie stellen we vast dat er in een zone 30 heel wat verkeersovertredingen gebeuren", zegt De Lille op Radio 2. "Daarom is de campagne nodig. Heel wat mensen denken: ik kan hier wel even te snel rijden, dat is allemaal zo erg niet. Maar we weten dat te snel rijden wel een groot effect heeft op de verkeersveiligheid en op de veiligheid van alle Brusselaars."

De Lille stelt dat er in Brussel jaarlijks 50 tot 60 doden of zwaargewonden minder zouden vallen als er trager gereden wordt. "Trager rijden kent alleen maar winnaars", zegt De Lille. 

"Een voetganger of fietser heeft 98% overlevingskans bij een aanrijding tegen 30km/uur. Bij een aanrijding tegen 50km/uur zakt het percentage al terug tot 24%. Bij 70 km/uur is er weinig of geen kans op overleving bij een aanrijding."

Daarom krijgen bestuurders die de snelheidslimieten respecteren, voortaan een beloning: ze maken kans op een "win for life"-biljet. Wie te snel rijdt, kan nog altijd een boete krijgen.