Archeologen ontdekken oudste haven en oudste papyrus

Franse en Egyptische archeologen hebben de oudste haven ooit ontdekt. Er zijn ook tal van voorwerpen zoals ankers, resten van boten en 40 rollen papyrus teruggevonden. Op enkele rollen staan dagboekfragmenten van een ambtenaar die meewerkte aan de bouw van de piramide van Cheops.
AP2013

De haven is ontdekt in het gebied Wadi Al-Jarf aan de Rode Zee, op zo'n 180 kilometer ten zuiden van Suez. De haven is 4.500 jaar oud en stamt uit de tijd van farao Cheops (Chufu), bekend van de grote piramide in Gizeh. Het is volgens betrokken archeoloog Pierre Tallet de oudste haven die ooit is teruggevonden.

Naast de resten van de haven zelf zijn ook verschillende andere voorwerpen teruggevonden. Zoals oude ankers, resten van boten, scherven van potten en restanten van touwen. Daarnaast zijn ook zo'n 40 rollen papyrus ontdekt. De rollen zijn volgens het Egyptische ministerie van Informatie de oudste die ooit zijn teruggevonden in Egypte. De meeste rollen bevatten administratieve informatie, zoals eindeloze tabellen met brood- en bierrantsoenen.

Een van de meest opvallende papyrusfragmenten is het dagboek van Merrer, een ambtenaar die ook betrokken was bij de bouw van de grote piramide in Gizeh. Hij vertelt over zijn reizen tussen de haven, de steengroeve en de bouwwerf van de piramide. Hoewel het dagboek niets nieuws vertelt over de bouw van de piramide, biedt het wel een interessante inkijk in het dagdagelijkse leven in Egypte.

De haven die de archeologen ontdekt hebben, moet één van de belangrijkste commerciële havens van Egypte zijn geweest. De haven werd wellicht gebruikt om koper en steen van de Sinaïwoestijn naar de Nijlvallei te brengen.

Een ankersteen die is teruggevonden onder water:

Wat er nog zichtbaar is van de vroegere dokken bij laagwater: