Belg leert potje koken voor Marsmissie

Angelo Vermeulen uit Antwerpen leidt vanaf vandaag een simulatiemissie op Hawaï. Hij en zijn 5-koppig team gaan 4 maanden in afzondering op een nagebouwde ruimtebasis leven. Doel van de missie is vooral om uit te zoeken hoe je kunt koken tijdens een lange ruimtemissie.

Het desolate landschap van de Mauna Loa-vulkaan op Hawaï wordt gedurende 4 maanden het speelterrein van bioloog, wetenschapper en kunstenaar Angelo Vermeulen (kleine foto). De Antwerpenaar leidt er als commandant de HI-SEAS (Hawai'i Space Exploration Analog and Simulation), een simulatiemissie om na te gaan hoe het leven zou zijn op Mars.

Het team zal het leven op de Rode planeet zo realistisch mogelijk proberen na te spelen. Zo kunnen de teamleden de nagebouwde ruimtebasis enkel verlaten in een ruimtepak en zit er zoals in de ruimte vertraging op het communicatiesysteem. Vermeulen is als enige Europeaan ook onmiddellijk de commandant van het team. "Ik moet de groep sturen", zegt hij daarover in "De ochtend" op Radio 1. "Ik wil ervoor zorgen dat ieder persoon binnen de crew de maximale ruimte krijgt om te functioneren."

"We simuleren niet alleen het leven op Mars, we gaan ook wetenschappelijk onderzoek doen", zegt Vermeulen. "Het is in eerste instantie een voedingsmissie. We krijgen de toestemming om zelf te gaan koken." Normaal gesproken leven astronauten in de ruimte van vooraf bereide maaltijden, maar dat is moeilijk vol te houden voor langere ruimtemissies. Doordat water energie erg schaars is in de ruimte, moet het team vooral uitvissen hoe ze zo efficiënt mogelijk hun potje kunnen koken. Daarnaast gaan ze ook experimenteren met tuinieren in de ruimte.

Op de website hi-seas.org kunt u de simulatiemissie volgen.