Belgische mannen na 65e langer gezond dan vrouwen

Belgische mannen hebben op hun 65e gemiddeld nog ruim tien gezonde levensjaren voor de boeg. Voor vrouwen is dat net iets minder dan 10 jaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. De levensverwachting van de Belgen zit op het Europese gemiddelde.

Vrouwen leven langer dan mannen, dat is bekend. Ze worden gemiddeld bijna 4 jaar ouder, al halen mannen hun achterstand beetje bij beetje in. Maar eens ze 65 zijn, hebben mannen nog meer jaren in goede gezondheid tegoed, zegt Daisy Thijsmans van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. "De mannen hebben gemiddeld nog 10,4 gezonde levensjaren voor de boeg, bij vrouwen ligt dat op 9,7."

Op de leeftijd van 65 brengen vrouwen nog amper de helft van hun verdere leven in goede gezondheid door. Voor mannen is dat ruimschoots de helft. "Mannen hebben de neiging om sneller te sterven aan bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, kankers, enzovoort. Vrouwen krijgen die ziektes ook, maar ze sukkelen er langer mee vooraleer ze sterven."

De levensverwachting van de Belgen zit op het Europese gemiddelde. "In 2010 was levensverwachting op 65-jarige leeftijd voor vrouwen even hoog als het EU25-gemiddelde (21,3) en voor mannen een beetje lager (17,6 t.o.v. 17,8 voor EU25)", zegt Nicolas Berger, epidemioloog van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Als het gaat om het aantal gezonde levensjaren scoren vooral de mannen duidelijk beter dan het Europese gemiddelde.