Bijdrage van gewesten en gemeenschappen gevraagd

De federale regering wil 300 miljoen euro van de regionale regeringen om het begrotingsgat te helpen dichten, een vergoeding voor de usurperende bevoegdheden die ze financiert. Dat zijn bevoegdheden van de gewesten en gemeenschappen zoals het grootstedenbeleid.

"Dat is de bedoeling. Dat hebben we zo ingeschreven", bevestigt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) bij het begin van het kernkabinet. Vorig jaar wilde de federale regering ook al een vergoeding voor de financiering van de usurperende bevoegdheden, maar daar is toen niets van in huis gekomen. "Wat niet gelukt is, kan nog komen", reageert Geens laconiek.

"Vorig jaar was het onmogelijk omdat er toen gemeenteraadsverkiezingen waren", treedt vicepremier Didier Reynders (MR) hem bij.

Dit jaar moet het anders. "Het is onmogelijk om zo'n grote inspanning op federaal vlak te doen zonder enige inspanning van gewesten en gemeenschappen."