Boekenverkoop in Vlaanderen stevig in de lift

De boekenverkoop in Vlaanderen is er tijdens het eerste kwartaal van 2013 op vooruitgegaan met 7,4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Boek.be woensdag. De totale omzet tijdens die drie maanden komt daarmee uit op 43,44 miljoen euro. Opvallend is dat in Nederland tijdens dezelfde periode voor het vijfde jaar op rij een daling met 1,4 procent werd waargenomen.

De stijging in Vlaanderen wordt vooral veroorzaakt door gunstige cijfers in twee genres: literaire fictie en kinderboeken. Alle verkoopkanalen kenden een stijging, met de online verkoop op kop (+29 procent). Boek.be juicht het toe dat "in volle crisisperiode mensen blijkbaar teruggrijpen naar het vertrouwde boek als belangrijke bron van ontspanning en informatie".

Bij de literaire fictie (+14,7 procent omzet) blijft de "Vijftig tinten"-trilogie en bij uitbreiding de erotische literatuur voor vrouwen het zeer goed doen. Voorts zijn ook Paolo Giordano's "Het menselijk lichaam" en het debuut van Griet op de Beeck, "Vele hemels boven de zevende", populair.

Kinderboeken draaiden dan weer voor het eerst een grotere omzet dan vrijetijdsboeken, die nochtans dankzij de kookboeken goed blijven verkopen. "Het is duidelijk dat jonge ouders het steeds belangrijker vinden dat hun kinderen boeken lezen en opgroeien met kinderboeken", aldus Boek.be. Een exponent hiervan zou "Een geschiedenis van België voor intelligente kinderen (en hun ouders)" van Benno Barnard en Geert Van Istendael zijn, dat het best verkochte kinderboek is van dit voorjaar.