Brief met "verdachte substantie" voor Obama

Een brief met een "verdachte substantie" die gericht was aan de Amerikaanse president Barack Obama, is gisteren onderschept door het postsorteercentrum van het Witte Huis. Dat is vandaag meegedeeld door de Secret Service, de veiligheidsdienst van de president. Ook senatoren hebben verdachte omslagen toegestuurd gekregen.
AP2013
De politie heeft een deel van de kantoren van de Senaat ontruimd.

"Op 16 april 2013 werd een brief die geadresseerd was aan de president en die een verdachte substantie bevatte, ontvangen in een postcentrum van het Witte Huis", zo zei Edwin Donovan, woordvoerder van de Secret Service.

De FBI heeft bevestigd dat in de brief opnieuw een substantie zit die ricine bevat. Ricine is erg giftig en zelfs in kleine hoeveelheden is het in zuivere toestand dodelijk. Het gif kan worden ingeademd, ingeslikt of ingespoten en er bestaat geen tegengif.

Senatoren

De politie heeft ook minstens twee verdachte omslagen in de kantoren van senatoren onderzocht. Een deel van de kantoren is een tijd ontruimd.

Gisteren was ook naar de Republikeinse senator Roger Wicker een omslag gestuurd met ricine. De enveloppe werd onderschept tijdens een routinecontrole bij een postafdeling en geraakte niet tot bij de senator uit Mississippi. De FBI testte de omslag drie keer en drie keer werd de aanwezigheid van ricine vastgesteld. Het goedje wordt later nog een vierde keer getest.

Senator Wicker, die intussen extra beveiliging kreeg, mengt zich doorgaans niet in de debatten over de wapenwetgeving of immigratie. De ordediensten maakten niets bekend over afzender of motieven.

De brieven naar Obama en senator Wicker zijn op 8 april verstuurd vanuit de staat Tennessee en er zou geen verband zijn met de bomaanslagen in Boston.

AP2013