Britse supermarktreus Tesco verlaat VS

Het Britse supermarktconcern Tesco verlaat de Amerikaanse markt. Dat bevestigde het op twee na grootste detailhandelsbedrijf ter wereld bij de presentatie van de cijfers van zijn gebroken boekjaar.

Tesco neemt afscheid van zijn verlieslijdende Amerikaanse keten Fresh & Easy. Het concern schreef vorig jaar 1,16 miljard euro af op die winkels. Onder meer daardoor kwam de winst voor het eerst in 20 jaar lager uit dan in het voorgaande jaar. De winst voor belastingen halveerde ruimschoots.

Twee jaar geleden verliet Tesco al Japan en de keten heeft moeite om zijn dominante positie op de Britse thuismarkt te behouden. Daar haalt het bedrijf nog altijd zo'n twee derde van zijn winst.

Tesco investeerde sinds 2007 ongeveer 1,17 miljard euro in Fresh & Easy, dat vooral aan de westkust van de VS aanwezig is. De buurtwinkels van die keten moesten met betaalbare eigen merken de concurrentie aangaan met de megasupermarkten die de Amerikaanse markt domineren.

AP2009