Concentraties stuifmeel boven kritische drempel

Drie weken later dan normaal is het hooikoortsseizoen nu echt begonnen. De concentraties berkenstuifmeel in de lucht zijn sterk gestegen. Personen met een allergie ondervinden mogelijk last.

“We hebben vanaf gisteren concentraties gemeten van 155 korrels per kubieke meter”, vertelt Monique Detandt van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). “Dat komt door het zachte weer van de voorbije dagen.”

“Die waarde overschrijdt de kritische drempel waarbij negentig procent van de bevolking die allergisch is voor berkenstuifmeel symptomen kan vertonen”, aldus Detandt. Hooikoortslijders krijgen daarom de raad om inspanningen in open lucht te vermijden en een bril te dragen om de ogen te beschermen.

Wie voor het eerst allergisch reageert op berkenstuifmeel, kan best zijn huisarts raadplegen. Naar schatting lijdt tot dertig procent van de bevolking aan hooikoorts.