Europese Commissie dreigt met sancties tegen Hongarije

De Europese Commissie heeft in het Europees Parlement met sancties tegen Hongarije gedreigd nadat de regering van het land de grondwet opnieuw met omstreden amendementen heeft aangepast. Europees commissaris Viviane Reding beloofde de grondwet te zullen bestuderen en indien nodig maatregelen te nemen.

Vandaag vond in het Europees Parlement een debat plaats over de grondwetswijziging die lidstaat Hongarije op 11 maart doorvoerde. Het parlement in Boedapest keurde toen een reeks amendementen goed die onder meer de macht van het grondwettelijk hof inperken, de religieuze vrijheid aan banden leggen en restricties voor politieke advertenties creëren.

Het was de vierde keer in vijftien maanden dat de rechtse regering van premier Viktor Orbán de grondwet veranderde. In Europa botst zijn beleid steeds vaker op kritiek. Ook Europees commissaris Viviane Reding toonde zich vandaag extreem bezorgd. "Als een reëel risico bestaat dat onze fundamentele waarden worden geschonden, moet Europa ingrijpen", zei ze in het halfrond.

Ze benadrukte dat de Commissie voor Democratie door Recht van de Raad van Europa zich in juni over de situatie in Hongarije zal uitspreken. Ook het Europees Parlement zal dan een resolutie over de toestand van de fundamentele rechten in Hongarije stemmen. Toch wil ze zo lang niet wachten om in te grijpen als dat nodig mocht zijn.

Artikel 7

Volgens fractievoorzitter van de Europese liberalen Guy Verhofstadt is dat laatste wel degelijk het geval. "In Hongarije zien we een meerderheid die als een bulldozer elke kritiek naast zich neerlegt, tegenstanders het zwijgen oplegt en de grondwet haast elke week wijzigt", fulmineerde hij. "De regering van haar kant voert controversiële wetten door die aan elke controle ontsnappen."

Verhofstadt wil daarom artikel 7 van het Europees verdrag inroepen dat Hongarije bepaalde rechten en privileges binnen de EU kan ontzeggen. Zo zou het land niet langer stemrecht krijgen in de ministerraad. Reding waarschuwde evenwel dat artikel 7 "de nucleaire optie" is.

Europese Volkspartij

Premier Viktor Orbán lijkt zich vooralsnog weinig van de kritiek aan te trekken. Hij koos ervoor de begrafenis van Thatcher bij te wonen en stuurde zijn kat naar het debat in het Europees Parlement. 

Gisteren zat hij wel samen met de Europese Volkspartij. Zijn partij Fidesz maakt immers deel uit van de EVP-fractie in het parlement. Die behoudt voorlopig het vertrouwen in hem en zijn partij.