Groot-Brittannië nam afscheid van Margaret Thatcher

In de Britse hoofdstad Londen is de afscheidsplechtigheid voor oud-premier Margaret Thatcher gehouden. De uitvaartplechtigheid vond plaats in Saint-Paul's Cathedral en werd bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koningin Elizabeth en prins Philip.
AP2013

De Iron Lady kreeg geen staatsbegrafenis - zoals ze zelf had aangegeven - maar wel een afscheidsplechtigheid met militaire eer, zoals voor prinses Diana als de koningin-moeder.

Vanmorgen lag het lichaam van Thatcher nog opgebaard in de kapel van het parlement in Westminster. Vandaar ging het eerst in een lijkwagen naar de kerk van Saint-Clement, voor een korte plechtigheid in de kerk van de Royal Air Force.

Daarna werd de kist van de oud-premier op een afuit naar Saint-Paul's Cathedral vervoerd. Langs het parcours stonden duizenden belangstellenden, onder wie ook enkelen die een stil protest tegen de oud-premier en de hoge kosten voor haar begrafenis hielden. Desondanks bleef het protest langs het parcours binnen de perken.

WPA ROTA2013

De mis in Saint-Paul's werd bijgewoond door tal van hoogwaardigheidsbekleders, onder wie koningin Elizabeth, prins Philip, premier David Cameron en al wie naam en faam heeft en had in de Britse politiek. In totaal waren er vertegenwoordigers van 170 landen, voor ons land was vicepremier Pieter De Crem (CD&V) aanwezig. De hele kathedraal zal nokvol met zowat 2.300 genodigden.

In Groot-Brittannië is heel wat kritiek op de hoge kosten van de plechtigheid voor een premier die zelf voorstander was van zo weinig mogelijk overheid. Toch had premier David Cameron, een partijgenoot van Thatcher, het tegen de BBC over "een gepast eerbetoon". Maar Cameron is er zich van bewust dat Thatcher niet door iedereen geliefd is, zelfs vandaag niet. "Uiteraard hebben mensen het recht om het niet eens te zijn en een andere standpunt in te nemen."

AP2013