Nieuw-Zeeland keurt homohuwelijk goed

Het parlement in Nieuw-Zeeland heeft het homohuwelijk goedgekeurd. Nieuw-Zeeland is het dertiende land in de wereld dat toelaat dat twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar kunnen trouwen. De voorstanders van het homohuwelijk reageren enthousiast.

De wet werd goedgekeurd met 77 stemmen tegen 44. Mensen die de stemming op de publiekstribune volgden, zetten meteen na de bekendmaking van het resultaat een traditioneel lied in de taal van de Maori in om de goedkeuring van de wet te vieren.

De leiders van de meeste politieke partijen lieten hun parlementsleden stemmen volgens hun eigen geweten en niet volgens de lijn van de partij.

Op dit moment is het homohuwelijk erkend in België, Nederland, Spanje, Canada, Zuid-Afrika, Noorwegen, Zweden, Portugal, IJsland, Argentinië, Denemarken. In Uruguay zal de president de wet, die vorige week gestemd is door het parlement, binnenkort ook ondertekenen.