Onrust op Bonaire door golf gewapende overvallen

Op het eiland Bonaire van de Nederlandse Antillen zijn de laatste weken heel wat gewapende overvallen gepleegd. Gezaghebber Lydia Emerencia, hoofd van de Eilandsraad op de bijzondere Nederlandse gemeente, zegt dat ze er alles aan zal doen om het geweld te stoppen.
AP2009
Rincon op het eiland Bonaire

Sinds enkele weken wordt het relatief rustige eiland, met ongeveer 15.000 inwoners, opgeschrikt door verschillende overvallen op winkels en bewoners. Daarbij zijn meerdere mensen gewond geraakt. De daders maakten tijdens de overvallen vaak gebruik van steek- of vuurwapens.

Het feit dat de overvallen met geweld gepaard gaan en dat er in korte tijd meerdere overvallen zijn gebeurd, heeft tot onrust geleid, zegt Emerencia. "De bevolking is terecht bezorgd en de politie zal alles doen om de daders te pakken en de rust te laten terugkeren."

Oppositiepartij PDB trok onlangs aan de bel en vroeg een vergadering van de Eilandsraad over de criminaliteit op het eiland. Volgens PDB-leider Robby Beukenboom is de economische situatie flink verslechterd sinds de hoofdstad Bonaire op 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland werd.

Dat kan volgens hem een oorzaak zijn van de toegenomen criminaliteit. Hij roept op om, behalve de daders op te sporen, ook maatregelen te nemen om de economische groei te stimuleren.