Prijs Jonge Belgische Schilderkunst krijgt verjongingskuur

De Prijs voor de Jonge Belgische Schilderkunst, de tweejaarlijkse prijs om jong kunsttalent in België te ondersteunen en een platform te bieden, ondergaat een verjongingskuur. De prijs zal voortaan "Young Belgian Art Prize" heten, aldus de vzw Jonge Belgische Kunstenaars.
De onlangs overleden Roger Raveel ontving in 1958 en 1960 de Prijs voor de Jonge Belgische Schilderkunst.

De Prijs voor de Jonge Belgische Schilderkunst was de eerste wedstrijd voor hedendaagse kunst in België en heeft de voorbije zestig jaar een historische status verworven, aldus de vzw.

De laatste decennia is de hedendaagse kunstscène echter sterk veranderd, luidt het. Het is volgens de vzw daarom belangrijk dat de prijs een update krijgt en ook in de toekomst relevant blijft. De Engelse titel Young Belgian Art Prize geeft de prijs een meer internationale uitstraling. Daarnaast staat "art" centraal om de openheid naar alle beeldende kunstdisciplines weer te geven.

Bovendien zijn er inhoudelijk een aantal nieuwigheden. Zo komt er een preselectieprocedure. Om het werk van de internationale jury te vergemakkelijken wordt een beroep gedaan op een "pre-jury" van Belgische professionelen uit de hedendaagse kunstwereld.

Ook zal er, naast de vier bestaande prijzen, een publieksprijs uitgereikt worden. Bezoekers kunnen vanaf juni stemmen op hun favoriete kunstenaar. Ten slotte komt er een exporuimte op Art Brussels, van 17 tot 21 april, georganiseerd door ING, met werk van de negen finalisten die geselecteerd werden door de jury.

De finalisten van de Young Belgian Art Prize 2013 zijn Félicia Atkinson, Jean-Baptiste Bernadet, Céline Butaye, Shelly Nadashi, Fabrice Pichat, Jasper Rigole, Helmut Stallaerts, Adrien Tirtiaux, Philippe Van Wolputte. De publieke opening en prijsuitreiking vinden plaats op 26 juni 2013. De publieksprijs wordt op 15 september uitgereikt.