Regering verwerpt toplonen bij Belgacom

Op de algemene vergadering van Belgacom heeft de federale overheid het loonbeleid van het telecombedrijf verworpen. De regering-Di Rupo verzet zich tegen het loon van gedelegeerd bestuurder Didier Bellens en dat van andere leden van het topmanagement. De beslissing kadert in het voornemen van de regering om de lonen van overheidsmanagers aan te pakken.

Vandaag vond de algemene vergadering van Belgacom plaats. Daar mochten alle aandeelhouders zich uitspreken over onder meer de jaarrekening. Ook het verloningsbeleid bij het bedrijf lag op tafel. Concreet ging het over de 2,5 miljoen euro die topman Didier Bellens vorig jaar in ontvangst mocht nemen. Ook over de lonen van andere directieleden werd gestemd.

Een meerderheid van de aandeelhouders heeft het loonbeleid verworpen. Dat hoeft niet te verwonderen: de federale overheid is meerderheidsaandeelhouder van Belgacom en had eerder al te kennen gegeven tegen de verloning van de toplui te zullen stemmen. Deze beslissing past in het voornemen van de regering-Di Rupo om de lonen van overheidsmanagers aan te pakken. Zo zou een overheidsmanager voortaan nog maximaal 860.000 euro per jaar mogen verdienen.

Het is de eerste keer dat de regering zich tegen het loonbeleid van Belgacom kant. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) wilde echter een duidelijk signaal geven. "Het verschil tussen de hoogste en de laagste lonen moet redelijk blijven. De raad van bestuur moet daarom een nieuw en redelijk voorstel formuleren. Zo niet werken we zelf een alternatief uit."