Schattenjager vindt ring na anderhalve eeuw terug

Na 148 jaar is een ring, die zoek was geraakt tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, opnieuw in handen van de familie Schlegel, die de ring verloren had. Schattenjager John Blue had het kleinood in 2005 ontdekt met een metaaldetector op een bouwwerf in Fredericksburg, Virginia.

Op de ring stond: "Levi Schlegel, Co. G., 198th P.V.". Het laatste deel van de inscriptie maakt duidelijk dat soldaat Schlegel destijds deel uitmaakte van compagnie G van het 198e vrijwilligersregiment uit Pennsylvania.

John Blue ging met zijn vondst naar een genealoog. Die ontdekte dat compagnie G bijna 150 jaar geleden soldaten rekruteerde in de buurt van Reading. De mannen namen contact op met de lokale bibliotheek en daar bleek toevallig ene Ernie Schlegel in de raad van bestuur te zitten. Verder onderzoek wees uit dat de 49-jarige Ernie een verre neef is van soldaat Levi.

John Blue reisde begin deze week af naar Reading om de ring officieel te overhandigen bij het graf van Levi Schlegel. De soldaat ging er na de oorlog aan de slag als timmerman, kreeg elf kinderen en werd 91 jaar oud. Ernie Schlegel is dolblij met het unieke erfstuk en wil het zeker niet verkopen. "Dingen waar een verhaal bijhoort, zijn meer waard dan wat dan ook", aldus de man.

lees ook