Snelkookpannen werden bommen in Boston

De bommen die gebruikt zijn voor de dubbele bomaanslag in Boston maandag, waren vervaardigd uit snelkookpannen en gevuld met metalen scherven en nagels om extra veel schade aan te richten. Er is nog steeds geen duidelijkheid over de daders.
AP2013
Een foto van wat overblijft van een van de pannen.

Zelfgemaakte bommen worden frequent gebruikt bij aanslagen in Afghanistan, India en Pakistan, meldt het persagentschap AP. Volgens hen heeft een Jemenitische tak van Al Qaeda in het verleden ooit een handleiding verspreid om snelkookpannen relatief eenvoudig om te vormen tot dodelijke wapens.

Dergelijke snelkookpanbommen zijn eerder gevonden bij verijdelde aanslagen in Fort Hood in Texas en op Times Square in New York. De bommen in Boston zouden verstopt geweest zijn in zwarte tassen die waren volgepropt met spijkers en metaalscherven.

De Amerikaanse president Barack Obama benadrukt evenwel dat het nog niet duidelijk is wie er achter de dubbele aanslag in Boston zit. Het zou zowel een internationale organisatie, een binnenlandse groepering of een zogenoemde "lone wolf" kunnen zijn, zoals de Noorse massamoordenaar Anders Bering Breivik er een was.