Strenge isolatienormen nefast voor gsm-bereik?

De steeds strenger wordende isolatienormen zijn mogelijk nefast voor uw gsm-bereik. De metalen die gebruikt worden in sommige isolatieplaten houden de gsm-straling tegen.
Wordt mobiel surfen binnenshuis onmogelijk door de strenge isolatienormen?

Vooral in gebieden waar de mobiele operatoren weinig dekking bieden, zorgt een doorgedreven isolatie voor een slecht gsm-bereik. Zo wordt mobiel surfen of zelfs gewoon bellen of sms'en problematisch tot onmogelijk.

"De isolatie op zich heeft geen afschermende eigenschappen", nuanceert Guy Vandenbosch, een stralingsdeskundige van de KU Leuven, in "Hautekiet" op Radio 1. "Het gaat eigenlijk over isolatie waar ook metalen in verwerkt zijn. Aan glaswol bijvoorbeeld is vaak een soort van aluminiumfolie bevestigd en die heeft wel afschermende eigenschappen."

"Die metalen laag houdt in beide richtingen de elektromagnetische straling tegen." Het voor de hand liggend nadeel hiervan is dat dit problemen kan opleveren voor uw gsm-bereik. Voordeel hiervan is wel dat het wifi-netwerk in huis verstrekt wordt door de weerkaatsing. Vandenbosch raadt aan om naar buiten te gaan voor het optimale bereik. "In sommige ramen is er een metalen laag aanwezig, die je niet kunt zien. Het raam openzetten helpt in zo'n gevallen meestal ook."