Tiende minder auto's verkocht in EU

De verkoop van nieuwe personenwagens is in het eerste kwartaal met 9,8 procent gedaald in de Europese Unie. In ons land werden dan weer meer nieuwe wagens ingeschreven ten opzichte van de eerste drie maanden van 2012. Uit een recente reportage van "Terzake" bleek echter dat constructeurs de verkoopcijfers opsmukken.

Per maand gekeken is er een ander beeld. In de 27 EU-landen werden wel 10,2 procent minder nieuwe wagens ingeschreven in maart -dat is overigens de 18e maand op rij waarin er minder auto's aan de man gebracht werden. Maar in België daalde het aantal nieuwe inschrijvingen in de derde maand met 11,4 procent tot 53.076 wagens. De betere verkoop in de twee maanden voordien is te danken aan het autosalon.

Ook in de buurlanden boerde de autoverkoop flink achteruit in de periode januari-maart: -14,6 procent in Frankrijk, -12,9 procent in Duitsland en zelfs -30,3 procent in Nederland. Voor de maand maart zijn dat dalingen van respectievelijk -16,2 procent, -17,1 procent en -31,4 procent.

Bij de grote automarkten houdt enkel Groot-Brittannië meer dan stand. De verkoop ging er in maart 5,9 procent op vooruit en in het eerste kwart 7,4 procent.

Opmerkelijk, in het door de crisis geteisterde Cyprus daalde het aantal nieuw ingeschreven wagens in maart met maar liefst 58,9 procent tot 405 stuks. In het eerste kwartaal bedroeg de daling er -41,6 procent.

"Constructeurs smukken cijfers op"

Een kleine kanttekening bij de cijfers van de Europese koepel van autoconstructeurs is wel dat volgens een recente reportage van "Terzake" autodealers door die constructeurs verplicht worden grote aantallen auto's in hun stock op te nemen en zelfs in te schrijven zodat het lijkt alsof er veel worden verkocht. Wellicht heeft deze praktijk enige invloed gehad op de cijfers.