Turkije helpt financieel noodlijdende Egypte

Binnen twee maanden krijgt Egypte van Turkije de tweede helft van een steunpakket van twee miljard dollar. Het Noord-Afrikaanse land onderhandelde intussen ook met het IMF over een miljardenlening, maar die gesprekken draaiden op niets uit.
AP2012

De steun van Turkije is een welkome verademing voor Egypte. Het land lijdt onder een zware economische crisis. Het toerisme is nog steeds in vrije val en het begrotingstekort blijft stijgen. Door de landen waar tijdens de Arabische Lente dictatoriale regimes werden onderuitgehaald nu financieel te steunen, wil de Turkse premier Recep Tayyib Erdogan de positie van zijn land in het Midden-Oosten en Noord-Afrika versterken.

Vorige week kreeg Egypte ook al voor vijf miljard euro steun van Qatar en Libië. Toch vrezen enkele politici dat die bedragen niet zullen volstaan. Zonder nog extra hulp van het Internationaal Monetair Fonds dreigen deze zomer mogelijk elektriciteits- en brandstoftekorten.

Een delegatie van het IMF verbleef twaalf dagen in Caïro, maar verliet de stad dinsdag zonder akkoord. Toch zou er volgens de woordvoerder van de Egyptische president Mohammed Mursi nog hoop zijn. In mei keren vertegenwoordigers van het IMF naar Caïro terug voor nieuwe gesprekken.