Venezolaanse oppositie mildert haar toon

In Venezuela roept oppositiekandidaat Henrique Capriles de regering op tot een dialoog om een uitweg te vinden voor de politieke crisis in het Zuid-Amerikaanse land. Zondag heeft Capriles nipt de presidentsverkiezingen verloren van Nicolas Maduro, de kandidaat van de linkse meerderheid.
AP2013

Capriles betwist de verkiezingsuitslag en had een hertelling van de stemmen geëist, maar de kiescommissie heeft die eis afgewezen en Maduro uitgeroepen tot winnaar. Aanhangers van de oppositie trokken gisteren de straat op om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. Bij geweld tussen betogers en ordediensten zijn naar schatting zeven doden gevallen.

De oppositie had aanvankelijk opgeroepen om vandaag opnieuw te protesteren. "We gaan woensdag niet manifesteren. Ik roep al mijn aanhangers op om de kalmte te bewaren", zegt Capriles nu.

Maduro zegt dat hij een staatsgreep van fascisten waaraan de oppositie meewerkte. Volgens Maduro proberen de Verenigde Staten zijn land te destabiliseren. Hij had aangekondigd dat hij hard zou ingrijpen als de oppositie vandaag weer zou gaan betogen. 

Intussen blijft Capriles erbij dat de uitslag van de presidentsverkiezingen is vervalst. Maduro won met amper 262.000 stemmen, op een totaal van 14,9 miljoen uitgebracht stemmen. Capriles zegt dat hij bewijzen heeft dat er kiesfraude is gepleegd.