Wil u betalen om reclamevrij te kijken?

Steeds meer kijkers kijken uitgesteld om de reclameblokken te kunnen doorspoelen. Het is al lang een doorn in het oog van zenders die zo inkomsten verloren zien gaan. Nu is er een voorstel om de kijker daarvoor te laten betalen.

Het voorstel kwam op tafel tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement over een nieuw mediadecreet. VTM wil dat u straks kan kiezen tussen twee verschillende abonnementen. Volgens de zender moet bijvoorbeeld Telenet een goedkoper abonnement aanbieden als de kijker de reclame niet kan doorspoelen. Iemand die dat wel wil kunnen, moet dan een duurder abonnement betalen. Een bedrag wordt daar nog niet opgeplakt, maar het komt er op neer dat de maandelijkse huurprijs voor een digicoder enkele euro’s zou verschillen.

De felle discussie tussen de zenders en de distributeurs, zoals Telenet, flakkert regelmatig op. De zenders zien het aantal kijkers die uitgesteld kijken fors stijgen. Bij sommige programma’s zou al één op de drie kijkers de reclame zo doorspoelen. De zenders zien hun inkomsten dus fors dalen en dat kan vreten aan de kwaliteit van de programma’s, zeggen ze. Ze vragen dus een vergoeding aan de distributeurs, maar die weigeren. Daarom is er nu het voorstel om te laten betalen om reclamevrij te kijken.

De discussie laait wel vaker op en draait om de zoektocht van de commerciële zenders naar andere inkomsten, nu de advertentiekosten teruglopen.

Wat denkt u: Waar moeten de zenders hun inkomsten halen? En wil u meer betalen om reclamevrij te kunnen kijken?

Uw beschaafd geformuleerde en onderbouwde mening is welkom.

lees ook