Zullen er overal aan kust weer verdwaalpalen staan?

Deze zomer zullen er mogelijk niet overal verdwaalpalen staan op de stranden. De bedenker van de palen vraagt voor het eerst huurgeld voor de palen, maar niet elke kustgemeente wil daarvoor betalen.

De palen met figuurtjes worden al 23 jaar op de stranden geplaatst zodat kinderen makkelijker kunnen herkennen waar ze zijn op het strand, en waar ze hun ouders kunnen terugvinden. Tot nu toe kreeg de bedenker geld van sponsors voor de palen, om ze te herstellen en te stockeren tijdens de wintermaanden. 

Maar de sponsors zoals Royale Belge, Axa, KBC of Base hebben afgehaakt en dus vraagt bedenker Dominiek Vervaecke de kustgemeenten nu om 400 euro huurgeld per paal per jaar te betalen. Er staan zo'n 140 palen aan de kustlijn.

De kustgemeenten moeten nu beslissen of ze willen betalen voor de palen. De Haan en Nieuwpoort zijn bereid om te betalen voor de verdwaalpalen, maar Knokke-Heist en Blankenberge willen alvast niet met geld over de brug komen. Middelkerke heeft nog niets beslist. Koksijde wil dit jaar nog wel betalen, maar zoekt ook al een alternatief voor de volgende jaren.

"We hebben met de kustburgemeesters samengezeten. Elk is op zijn gebied bezig. We zullen onze wijsheid samen leggen om te kijken wat een andere mogelijkheid is, tenzij we vooralsnog met iedereen een aanvaardbaar akkoord kunnen vinden met meneer Vervaecke", zegt burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde.