"De gruwel zit in het hoofd van de gewone man"

3 maanden lang is de Belg Hans Maesen in het noorden van Syrië als kinesitherapeut actief geweest. Al die tijd beleefde hij de oorlog in het land van nabij. In "Vandaag" op Radio 1 deed hij vanavond zijn verhaal. "Het Syrische volk voelt zich door de hele wereld in de steek gelaten", zei hij. "Ik heb hen beloofd bij thuiskomst over hun lot te spreken."
AP2013

De voorbije drie maanden werkte Hans Maesen als kinesist in een revalidatiecentrum in het noorden van Syrië. Vier dagen geleden keerde hij naar België terug.

"De gruwel op tv is enkel de fysieke gruwel", zei hij in "Vandaag" op Radio 1. "Het is het bloed en het zijn de bommen. Maar er is meer dan dat. De gruwel zit in het hoofd van de gewone man. Het is de angst, het verlies van toekomstperspectief en van de dromen waaraan mensen bouwen."

"Bommen zijn gemaakt om te vernietigen"

Het revalidatiecentrum krijgt elke dag tientallen mensen over de vloer. "De noden zijn groot. Mensen zijn wanhopig. Ze reizen vaak tientallen kilometer. Ze steken frontlijnen over om bij ons te komen."

Met mobiele teams trok Maesen ook naar ziekenhuizen. "Daar was de chaos vaak totaal. De toestroom aan gewonden is er zo groot dat mensen soms daags na een operatie uit hun bed worden geschopt om plaats te maken voor nieuwe gewonden."

Eens thuis ontbreekt het aan elke vorm van revalidatie. "Verlamden of mensen met een hersenletsel liggen maandenlang thuis in bed. Ze krijgen alle mogelijke complicaties, vaak erger dan de feitelijke blessures."

Die zijn vaak hallucinant. "Bommen en granaten zijn gemaakt om te vernietigen. Een kogel dringt een been aan een zijde binnen en richt aan de achterkant een ravage van wel tien keer zo groot aan. Mensen lopen zo complexe breuken op, vaak met zenuwletsels."

"Emotioneel was mijn emmer vol"

Het werk dat Maesen verrichtte was dan ook broodnodig. "Ik werkte zo lang het licht bleef. Elke dag zat ik in een rush. Rondom me gebeurde zo veel. Er was geen ontsnappen aan."

Dat ritme ging na verloop van tijd wegen. "Vooral emotioneel was de emmer na 3 maanden vol. Zowel op het veld als bij thuiskomst word ik psychologisch begeleid. Ik denk dat de tijd heling zal brengen. Ik weet niet of ik nog terugkeer. Eerst neem ik de tijd om te bekomen."

Maesen houdt ook goede herinneringen aan Syrië over. "Het werk was zwaar maar ik kreeg ontzettend veel terug. De dankbaarheid van de mensen was enorm. Ze voelen zich immers door de hele wereld in de steek gelaten. Daarom heb ik hen beloofd bij thuiskomst over hun lot te spreken."