"Dit is een schandelijke dag voor Washington"

In de Verenigde Staten heeft de Senaat de wetsvoorstellen voor een strengere wapenwet weggestemd. President Barack Obama vindt het ongehoord dat politici niet willen ingaan op wat een meerderheid van de bevolking wil.

Na de schietpartij in een school in het stadje Newtown, eind vorig jaar, nam Obama een initiatief om de wapenwet in de Verenigde Staten strenger te maken. Hij heeft zijn voorstellen al flink moeten afzwakken, maar zelfs zijn laatste voorstel, dat gewoon bepaalt dat de achtergrond moet worden gecontroleerd van wie een wapen koopt, gaat nog te ver voor veel senatoren.

"Dit is een schandelijke dag voor Washington", reageert president Obama, die belooft dat hij het daarbij niet zal laten. "Als het Congres weigert te luisteren naar het Amerikaanse volk zal de échte invloed van de kiezers moeten komen", zei hij in een toespraak in het Witte Huis, omringd door slachtoffers van enkele schietpartijen. Hij roept Amerikanen die zijn plannen steunen, op om contact op te nemen met de senator van hun staat om hem te laten weten dat ze ontgoocheld zijn.

Wapenbezit is heilig in de Verenigde Staten en wordt zelfs gegarandeerd door de grondwet. Vooral de invloedrijke lobbygroep National Rifle Association heeft de voorbije maanden al zijn duivels ontbonden om de plannen voor een strengere wapenwet te dwarsbomen. Eerder had Obama al zijn voorstel moeten laten varen om halfautomatische aanvalswapens te verbieden.