"Ik moest het zien om het te geloven"

Een landbouwer in Noord-Ierland is dolgelukkig nu twee van zijn doodgewaande schapen de hevige sneeuwval van de voorbije maand hebben overleefd. De dieren zaten 23 dagen gevangen in de sneeuw en konden miraculeus overleven door een luchtzak in een ondergesneeuwde rots.

"Het is een mirakel dat ze hier nog rondlopen", zegt landbouwer Sam Wallace (kleine foto links) tegen de BBC. Een kleine maand geleden werd de regio getroffen door extreme sneeuwval, ook wel de "spring blizzard" genoemd. De ruim 790 boerderijen in de buurt verloren samen 20.000 schapen door het barre weer.

Dat 2 schapen na 23 dagen zonder eten en drinken toch nog leven, is dan ook opvallend. "Toen het begon te dooien, zullen ze wel wat gedronken hebben", zegt Wallace. Ook zijn er tekenen dat de dieren elkaars wol begonnen op te eten.

Het was de buurman van Wallace die de schapen levend terugvond. Ook Graham, de zoon van landbouwer  Sam, stond met zijn mond vol tanden. "Dit is werkelijk ongelooflijk. Ik moest het zien om het te geloven."

Na de ontdekking werden de dieren niet meteen overladen met voedsel. "Ze hebben 23 dagen niet gegeten. Hen dan plots grote porties geven, zou hun dood betekend hebben", beweert Graham.

Langzaamaan zijn de schapen aan het herstellen. "We laten ze al samen met de andere schapen op de velden lopen. Nog eventjes en ze hebben weer hun normaal gewicht bereikt."

lees ook