"Monsieur 15%" zit in een Senegalese cel

In het West-Afrikaanse land Senegal is Karim Wade in staat van beschuldiging gesteld wegens illegale verrijking. De zoon van oud-president Abdoulaye Wade is samen met zeven medeplichtigen opgesloten in de gevangenis van de hoofdstad Dakar.

Karim Wade was superminister in de laatste regering van zijn vader Abdoulaye Wade en beheerde verschillende sleutelposten. Hij werd ook wel "Monsieur 15%" genoemd omdat hij bij het afsluiten van overheidscontracten 15 procent commissie opstreek. Waarnemers tipten hem als opvolger van zijn vader, maar dat feestje ging niet door toen Macky Sall vorig jaar de presidentsverkiezingen van zijn vader won.

Eerder deze week moest Karim Wade zich voor de rechter verantwoorden voor zijn bezittingen ter waarde van zowat 1 miljard euro. Het gaat om geld op de bank, maar ook om verschillende dure wagens en onroerend goed. Het Openbaar Ministerie vond de bewijsstukken die Wade aanbracht ongeloofwaardig.

De zaak tegen Karim Wade moet aantonen dat de nieuwe president Macky Sall (foto) werk maakt van de strijd tegen de wijdverbreide corruptie, zoals hij had beloofd tijdens de kiescampagne.