"Oudste middeleeuwse kookboek ontdekt"

In een klooster in Durham, in Groot-Brittannië, hebben onderzoekers recepten teruggevonden in een manuscript uit de 12e eeuw. Dat maakt volgens hen van de tekst het oudste "kookboek" uit de middeleeuwen.
Onderzoekers en studenten van de universiteit van Durham met een kopie van het manuscript.

Een historica van een Canadese universiteit deed de ontdekking toen ze onderzoek deed naar het manuscript van de Universiteit van Cambridge. De tekst is geschreven rond 1140 in de priorij van de kathedraal van Durham. De vorige oudste bekende recepten uit de middeleeuwen dateren van meer dan 150 jaar later.

In het manuscript, dat geschreven is in het Latijn, staan de recepten tussen instructies voor het bereiden van zalfjes en remedies voor allerlei kwalen. Het gaat dan ook om een "gezondheidsboek". De recepten -vooral sausjes die bij kip, eend of lam geserveerd kunnen worden- zijn bedoeld om iemands gezondheid te verbeteren.

Een van de recepten is "kip in de winter", een gerecht waarbij de producten die in de koude maanden beschikbaar waren, gebruikt worden. Maar de sausjes in het boek vermelden ook mediterrane ingrediënten zoals peterselie, salie, look en koriander. Een van de recepten komt volgens het manuscript uit Poitou, in Frankrijk.

"Dat toont aan in welke mate er internationale reizen en uitwisselingen van ideeën plaatsvonden in de middeleeuwen. En kan er een meer sprekend voorbeeld zijn van een culturele uitwisseling dan voedsel?", zegt Giles Gasper van de universiteit van Durham daarover.

Studenten van de universiteit gaan later deze maand enkele van de gerechten proberen te bereiden in een workshop in een restaurant. Enkele dagen later zullen de schotels tijdens een lezing geserveerd worden als middagmaal. Zo willen de onderzoekers, die ook aan een vertaling werken om uit te brengen als boek, testen of de recepten de tand des tijds hebben doorstaan.