"Wallonië creëert meer jobs dan Vlaanderen”

Volgens een tussentijds rapport heeft het tweede Waalse Marshallplan sinds 2010 al duizenden jobs opgeleverd. De Waalse regering reageert opgelucht. “Wallonië heeft vandaag minder werkzoekenden dan voor de crisis.”
BELGA/DOPPAGNE
Google gaat 300 miljoen euro extra investeren in zijn datacenter bij Bergen (foto), wat ook daar extra banen oplevert.

Twee derde van het "Plan Marshall 2.Vert" dat de Waalse economie nieuw leven moet inblazen is intussen uitgevoerd. Minister-president Rudy Demotte (PS, foto) is tevreden met de cijfers. Volgens de huidige tussenstand zou het relanceplan al 15.000 “effectieve en geplande” jobs hebben opgeleverd. Dat gebeurde door steun te verlenen aan bedrijven, opleidingen te organiseren en onderzoek te financieren. Samen met het eerste vijfjarige Marshallplan, dat in 2005 van start ging, werden er zo in totaal 46.388 jobs gecreëerd.

"We tellen vandaag minder werkzoekenden dan voor de crisis. Dat is wel wat anders dan in de ons omliggende landen", zegt een verheugde CDH-ondervoorzitter André Antoine. "Wallonië creëert ook meer jobs dan Vlaanderen en verhoogt zo zijn aandeel in de personenbelasting. Dat is essentieel is bij toekomstige bevoegdheidsoverdrachten."

De Waalse regering ziet de positieve evaluatie als een welkome opsteker net nu aan de begrotingscontrole moet worden begonnen. De overheid moet in Wallonië nog op zoek naar zo'n 250 miljoen euro om op koers te blijven voor een begrotingsevenwicht in 2015.