Aardbeiplukkers beschoten door Griekse werkgever

In het zuiden van Griekenland zijn zeker 20 aardbeiplukkers gewond geraakt tijdens een protestactie. De 200 plukkers van de plantage hebben al 6 maanden geen loon gekregen. Ze wilden hun ongenoegen kenbaar maken bij de opzichters, maar werden toen beschoten. De fruitproducent leverde onder meer aan een dochteronderneming van de Delhaize Group maar die zet de samenwerking stop.
AP2013

Het schietincident gebeurde bij het dorp Manolada, zo'n 260 kilometer ten westen van Athene. Er was veel ongenoegen bij de 200 aardbeiplukkers omdat ze al een half jaar geen loon hebben gekregen. Ze gingen in groep naar de 3 opzichters van de plantage om hun ongenoegen over de situatie te uiten.

Minstens 1 opzichter heeft het vuur geopend op de naderende groep. Een 20-tal arbeiders is gewond geraakt. De meesten onder hen komen uit Bangladesh. Ze zijn naar ziekenhuizen in de buurt gebracht voor verzorging. Niemand zou echter in levensgevaar zijn. Enkele Bengalen zijn wel opgepakt in het ziekenhuis omdat ze geen papieren hadden.

In de Griekse fruitpluk werken veel illegale migranten. Vaak worden ze door mensensmokkelaars verplicht tegen een laag loon te werken om zo hun doortocht naar West-Europa te betalen.

"Bloedaardbeien"

De politie heeft een onderzoek geopend naar het schietincident. De eigenaar van de plantage was niet aanwezig op het moment van de feiten. De politie is nu op zoek naar de opzichters. "We hebben ze al geïdentificeerd en zijn naar hen op zoek. Het gaat om Grieken die in de buurt wonen", zegt commissaris Charalambos Sfetsos.

Op Griekse sociale media wordt intussen opgeroepen om de zogenoemde "bloedaardbeien" te boycotten. 5 jaar geleden waren er in de streek al acties tegen de zware werkomstandigheden. Een jaar later werden 2 Bengaalse migranten door inwoners van Manolada aan een motor over straat gesleept omdat ze hen van diefstal verdachten.

Delhaize

De fruitproducent in kwestie levert onder meer aan de Griekse keten Alfa Bèta. Dat is een dochteronderneming van de Delhaize Group.

Naar aanleiding van het incident zet Alfa Bèta haar samenwerking met de bewuste fruitleverancier stop. Dat heeft een woordvoerder van Delhaize gezegd.

Delhaize kocht geen aardbeien bij de leverancier maar wel bananen. De leveranciers moeten zich echter aan een gedragscode houden en als dat niet het geval is, wordt de samenwerking stopgezet.