Dieven stelen 4 neushoornkoppen uit Iers museum

Een gewapende bende heeft gisteren 4 opgezette neushoornkoppen uit de opslagplaats van het National Museum of Ireland gestolen. De politie vermoedt dat een Ierse crimineel zigeunernetwerk achter de overval zit. De hoorns van de neushoorns zouden zo'n 500.000 euro waard zijn.
Ook in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel werd in 2011 een hoorn ontvreemd.

De overval gebeurde gisteravond even voor 23 uur lokale tijd in Swords, even ten noorden van Dublin. 3 gemaskerde mannen bestormden de opslagplaats van het National Museum of Ireland en bonden een bewakingsagent vast. 

Vervolgens laadden ze 4 opgezette neushoornkoppen in een witte bestelwagen. Het gaat om 3 koppen van de zwarte neushoorn uit Kenia en 1 kop van de zo goed als uitgestorven witte neushoorn uit Soedan. De dieren werden meer dan een eeuw geleden gedood en opgezet.

De bewakingsagent slaagde erin zichzelf te bevrijden en kon de politie kort na middernacht verwittigen. Hij raakte niet gewond. Speurders hebben het hele gebouw meteen afgezet voor forensisch onderzoek.

Traditionele geneeskunde

De neushoornkoppen tellen alles samen 8 hoorns. Op de zwarte markt zouden ze tot 500.000 euro waard zijn. In China en Vietnam is neushoornpoeder een veelgevraagd ingrediënt in de traditionele geneeskunde. Er worden lustopwekkende eigenschappen aan toegeschreven en het poeder zou ook kanker genezen. Wetenschappelijk onderzoek stelt echter duidelijk dat de hoorns geen enkele medicinale kracht bezitten.

Toch zijn 3 van de 5 Afrikaanse en Aziatische neushoornsoorten inmiddels met uitsterven bedreigd door de illegale handel in hoorns. Verschillende musea in Europa kregen de voorbije jaren dieven over de vloer die op de hoorns uit waren.

Ironisch genoeg zijn de gisteren gestolen neushoornkoppen in 2011 precies om deze reden uit de tentoonstellingsruimte van het museum verwijderd en naar de opslagruimte overgeplaatst. Maar ook daar waren ze blijkbaar niet veilig.

De bende van Rathkeale

De politie vermoedt dat een Iers crimineel zigeunernetwerk achter de overval zit. De zogenoemde bende van Rathkeale heeft al flink wat gelijkaardige overvallen en diefstallen op haar naam staan. In 2011 waarschuwde Europol al voor de bende.

Het plaatsje Rathkeale in het graafschap Limerick staat bekend als de hoofdstad van de Ierse zigeunerminderheid. Zigeuners uit heel Groot-Brittannië en Ierland strijken er regelmatig neer voor grote clanfeesten.