Elektriciteit in België blijft duurder dan in buurlanden

Ondanks een prijsdaling sinds het begin van dit jaar blijft de elektriciteit in België tot 10 procent duurder dan in onze buurlanden. Dat blijkt uit cijfers van de energiewaakhond CREG die de krant De Tijd kon inzien.

Een doorsnee gezin betaalt in ons land ruim 778 euro per jaar voor elektriciteit. Gezinnen in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn zo’n 80 tot 250 euro goedkoper af. De Duitsers betalen wel nog meer dan de Belgen.

De hoge elektriciteitsprijzen in ons land zijn al langer een probleem. Vorig jaar greep de federale overheid in door de grote leveranciers zoals Electrabel en EDF Luminus te dwingen tot goedkopere formules. Dat plan werkte en de prijzen zakten. De aankoopkosten van de elektriciteit zelf zakten zelfs lager dan het gemiddelde van onze buurlanden.

Dat de uiteindelijke totaalprijzen nu in België toch nog steeds heel wat hoger liggen heeft volgens De Tijd te maken met taksen en heffingen die aan het factuur worden toegevoegd, zoals onder andere de toeslag voor zonnepanelen. Gelijkaardige toeslagen verklaren de hoge prijs in Duitsland. Voor aardgas betalen Belgische gezinnen dan weer 0,6 procent minder dan het gemiddelde van de buurlanden.