Fernand Koekelberg verdacht van fraude

De voormalige commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg is officieel in verdenking gesteld voor fraude bij openbare aanbestedingen. Dat heeft het parket van Brussel bevestigd. Zijn advocaat ontkent dat er sprake is van corruptie of belangenvermenging.

Het parket van Brussel verdenkt de voormalige commissaris-generaal van de federale politie Fernand Koekelberg van fraude bij aanbestedingen voor overheidsopdrachten. Ook zijn vroegere secretaresse en een andere vrouw zijn in verdenking gesteld.

De zaak draait rond verschillende overheidsopdrachten waarvoor geen openbare aanbesteding zou zijn uitgeschreven. Dat hoefde niet omdat ze elk apart onder een bepaald grensbedrag zaten. Samengeteld overschrijden ze wel de kritische drempel waarvan de wet bepaalt dat een openbare aanbesteding nodig is.

Volgens de advocaat van Koekelberg Marc Uyttendaele is er geen sprake van corruptie of belangenvermenging en heeft Koekelberg zichzelf nooit verrijkt. "De vraag is of de bedragen moesten worden opgeteld en of de verschillende betrokken diensten autonoom over hun bestellingen konden beslissen", stelt hij.

Koekelberg nam 2 jaar geleden ontslag als commissaris-generaal van de federale politie. Hij deed dit in de nasleep van een omstreden promotie voor zijn secretaresse. Later werd hij ook in verdenking gesteld voor verkrachting van zijn ex-vriendin.